Nieuws
De afgelopen maanden is de beheergroep druk aan de slag geweest met het ontwikkelen van vijf nieuwe scenariokaarten met betrekking tot de zeevaart. Op de website zijn nu de volgende nieuwe scenariokaarten te vinden:
- Water – Zeevaarttanker LNG – Plasbrand
- Water – Zeevaarttanker LNG – Brandbare Wolk
- Water – Zeevaarttanker Acrylnitril – Plasbrand
- Water – Zeevaarttanker Acrylnitril – Giftige wolk
- Water – Zeevaarttanker Benzine- Plasbrand
In de maand november zijn voor de scenariokaarten met fakkelbrand en wolkbrand (behalve buisleiding en vaartuigen) de beschrijving van het brandweeroptreden verder uitgewerkt op gebied van slagkracht, bluswater en opkomsttijd.
De tekst is te vinden onder de tab “multidisciplinair optreden”.
Voor verschillende toxische stoffen zijn de probits aangepast, dit resulteert is een andere toxiciteit van de stof. Om het scenarioboek EV up to date te houden hebben we daarom de betreffende scenario’s opnieuw berekend. De wijzigingen zijn verwerkt in de onderstaande kaarten:
- Bedrijven – Ammoniak koelinstallatie – giftige wolk
- Bedrijven – Opslagloods gevaarlijke stoffen – giftige wolk
- Water – Binnenvaart Ammoniak – giftige wolk
- Spoor – Chloor – giftige wolk
- Spoor – Acrylnitril- giftige wolk
- Spoor – Ammoniak- giftige wolk
- Weg – Ammoniak- giftige wolk
- Weg – Acrylnitril- giftige wolk
- Weg – Zwaveltrioxide- giftige wolk
In de maand september is voor 15 scenariokaarten de beschrijving van het brandweeroptreden verder uitgewerkt op gebied van slagkracht, bluswater en opkomsttijd.
De tekst is te vinden onder de tab “multidisciplinair optreden”.
De volgende kaarten zijn aangepast:
* 6 kaarten voor BLEVE LPG
* 4 kaarten voor BLEVE LNG
* 2 kaarten voor BLEVE Propaan
* 3 kaarten voor giftige wolk met Ammoniak
Afgelopen half jaar is voor 12 scenario’s het brandweeroptreden onder de tab ” multidisciplinair optreden” verder uitgewerkt. Er is nu informatie beschikbaar over benodigde slagkracht, bluswater en opkomsttijd voor de betreffende scenario’s.
De volgende kaarten zijn aangepast:
- 4 acrylnitril kaarten
- chloor giftige wolk
- 7 plasbrand kaarten
Door recente verschuivingen in de beheergroep van het scenarioboek EV kunnen we meedelen dat Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond is toegevoegd aan de beheergroep. Dit is een mooie stap in de doorontwikkeling van het scenarioboek EV
Er zijn twee nieuwe scenariokaarten gepubliceerd over LNG bunkering.
Wolkbrand LNG bunkering en plasbrand LNG bunkering. Beide kaarten zijn terug te vinden in de overzichtstabel en het menu. De kaarten zijn ook hier te vinden:
Water- LNG bunkering-plasbrand
Water-LNG bunkering-wolkbrand
Er zijn drie nieuwe scenariokaarten gepubliceerd over explosies met waterstof.
Explosie waterstof tankstation, explosie cilinderpakket waterstof en tubetrailer waterstof op de weg. De kaarten zijn hier te vinden:
Bedrijf-waterstoftankstation-explosie
Weg-cilinderpakket-waterstof-explosie
Weg-tubetrailer-waterstof-explosie
Voor de scenariokaarten worden inschattingen gemaakt van het aantal slachtoffers in het effectgebied van het scenario. Deze inschattingen zijn per scenariokaart te vinden onder de tab ‘ effecten’.
De methodiek om tot de slachtoffer inschattingen te komen gebruiken wij al langer. Om de gebruiker van het Scenarioboek EV meer duidelijkheid te geven over de achtergrond van deze methodiek, heeft het Scenarioboek EV het IFV de opdracht gegeven om een onderbouwing op te stellen. Deze onderbouwing is reeds opgeleverd en is te vinden via onderstaande link:
Onderbouwing van de slachtoffermethodiek van het Scenarioboek EV
Nieuwe scenariokaarten LNG transport op water.
De afgelopen maanden is er hard gewerkt om de nieuwe scenariokaarten LNG transport op water af te ronden. Het LNG Masterplan voor de Rijn, Maas en Donau is de basis voor deze nieuwe scenariokaarten. De kaarten zijn hier te vinden:
Binnenvaarttanker LNG – plasbrand
Binnenvaarttanker LNG – wolkbrand
Voor een giftige wolk bij een Li-ion Energieopslag systeem (EOS) is nu een scenariokaart gepubliceerd. De kaart is hier te vinden:
Achter de schermen wordt verder gewerkt aan de scenariokaarten voor explosies bij waterstof wegtransport/tankstation. Hopelijk worden deze kaarten medio oktober gepubliceerd.
Voor een giftige wolk bij een PGS 15 loods is nu een scenariokaart gepubliceerd. De kaart is hier te vinden:
Achter de schermen wordt verder gewerkt aan de scenariokaarten voor explosies bij waterstof wegtransport/tankstation en een giftige wolk bij een buurtbatterij.
Voor een giftige wolk bij een ammoniak koelinstallatie is nu een scenariokaart gepubliceerd. De kaart is hier te vinden:
Achter de schermen wordt verder gewerkt aan de scenariokaarten voor explosies bij waterstof wegtransport/tankstation.
Voor een fakkelbrand bij een hogedruk aardgasleiding met bijgemengd waterstof is nu een scenariokaart gepubliceerd. Deze kaart is gemaakt naar de huidige inzichten in dit scenario. Mochten er in de toekomst nieuwe inzichten of andere uitgangspunten nodig zijn, wordt de kaart aangepast. De kaart is hier te vinden:
Achter de schermen wordt verder gewerkt aan de scenariokaarten voor instantaan falen/vuurbal bij waterstof weg transport. Hopelijk worden deze kaarten medio april gepubliceerd.
Voor wegtransport LNG zijn nu scenariokaarten gepubliceerd. Deze kaarten zijn gemaakt naar de huidige inzichten in deze scenario’s. Mochten er in de toekomst nieuwe inzichten of andere uitgangspunten nodig zijn, wordt de kaart aangepast. De kaart is hier te vinden:
- Wegtransport LNG fakkelbrand
- Wegtransport LNG plasbrand
- Wegtransport LNG koude BLEVE
- Wegtransport LNG warme BLEVE
- Wegtransport LNG wolkbrand
De invulling van het kopje kans van optreden is op veel kaarten aangepast. De kans- en correctie factoren zijn nu per gebeurtenis weergegeven. De kans op het scenario is nu opgesplitst in de verschillende gebeurtenissen.
Achter de schermen wordt verder gewerkt aan de scenariokaarten voor instantaan falen/vuurbal bij waterstof weg transport. Hopelijk worden deze kaarten medio februari gepubliceerd.
Voor het scenario’s fakkelbrand bij een waterstoftankstation is nu een scenariokaart gepubliceerd. Deze kaart is gemaakt naar de huidige inzichten in dit scenario. Mochten er in de toekomst nieuwe inzichten of andere uitgangspunten nodig zijn, wordt de kaart aangepast. De kaart is hier te vinden:
Achter de schermen wordt verder gewerkt aan de scenariokaarten voor instantaan falen/vuurbal bij waterstof weg transport. Hopelijk worden deze kaarten medio december gepubliceerd.
Ook is er een scenariokaart voor een wolkbrand bij het bunkeren van LNG bij watertransport. Deze kaart is hier te vinden:
Voor de scenario’s fakkelbrand bij waterstof weg transport zijn nu scenariokaarten gepubliceerd. Hierbij is onderscheid gemaakt tussen twee vormen van transport; tubetrailers en cilinderpakketten. De kaarten zijn hier te vinden:
Achter de schermen wordt ondertussen verder gewerkt aan de scenariokaarten voor instantaan falen/vuurbal bij waterstof weg transport. Hopelijk worden deze kaarten medio november gepubliceerd
Ook is er een scenariokaart voor een plasbrand bij het bunkeren van LNG bij watertransport. Deze kaart is hier te vinden:
Bij het bunkeren van LNG is ook het scenario wolkbrand mogelijk. Aan deze kaart wordt gewerkt en hopelijk rond medio november gepubliceerd.
Al de scenariokaarten hebben een metamorfose ondergaan. De kaarten hebben een uitklap structuur gekregen om de inhoud overzichtelijk te houden. Bij het openen van een kaart is de scenarioafbeelding getoond met een korte algemene beschrijving van het scenario en de effecten. Hieronder zijn de individuele kopjes uitklapbaar te open.
Hiernaast is het kopje zelfredzaamheid en handelingsperspectief op alle kaarten vernieuwd. In samenwerking met TNO zijn de verschillende handelingsperspectieven bij brand- en BLEVE scenario’s doorgerekend. Deze resultaten zijn vertaalt naar de nieuwe uitwerking op de scenariokaarten. Deze zijn aangevuld met een visuele weergaven.
Zoals is te zien heeft de home-page een aantal aanpassingen ondergaan. De tekst is aangepast en de overzichtstabel heeft een eigen pagina gekregen.
Hiernaast is de beheergroep achter de schermen bezig met een aantal ontwikkelingen:
- De uitwerking van het kopje zelfredzaamheid wordt verbeterd en uitgebreid met een visuele uitleg.
- De lay-out van al de scenariokaarten wordt aangepast waarbij ieder sub-kopje uitklapbaar wordt. Hiermee wordt geprobeerd de overzichtelijkheid van de kaarten te vergroten.
- Voor waterstof transport over de weg worden effectberekeningen gemaakt van een fakkelbrand. Gehoopt wordt deze scenariokaart voor het eind van de zomer online te hebben.
Er zijn drie nieuwe scenariokaarten gepubliceerd:
Voor het scenario giftige wolk bij zwaveltrioxide weg transport is nu ook een scenario online gepubliceerd: Giftige wolk zwaveltrioxide
Op de scenariokaarten is in samenwerking met de GHOR verdere uitwerking gegeven aan de tekst voor de geneeskundige hulpverlening.
Dit heeft geleid tot differentiatie naar slachtoffers door hittestraling (plasbrand,fakkel), overdruk (BLEVE) en giftige stoffen.
Er zijn vijf nieuwe scenariokaarten online gepubliceerd:
De tweede hardcopy versie van het scenarioboek EV is in September afgerond. In deze vernieuwde versie zijn 33 scenariokaarten opgenomen met beschrijvingen van de effecten en gevolgen op basis van de huidige TNO Effects berekeningen. Aangegeven is wat mogelijkheden zijn voor de zelfredzaamheid en hulpverlening. Deze hardcopy versie2 is een tussentijds ijkpunt. De actuele informatie wordt bijgehouden op deze website. De PDF van de 2e hardcopy versie is hier vrij te downloaden.
Er is een nieuwe scenariokaart gemaakt voor een plasbrand scenario als gevolg van een ongeval met een tankwagen methanol op de weg. Bij de berekening van dit scenario bleek dat de scenario’s wolkbrand en giftige wolk niet waarschijnlijk zijn onder de gekozen parameters. Daarom zijn hier geen scenariokaarten van gemaakt.
Gewijzigde scenariokaart Hogedruk aardgasleiding – Fakkelbrand.
De scenariokaart voor de fakkelbrand bij een hogedruk aardgastransportleiding is aangepast. Er zijn enkele ingrijpende wijzigingen doorgevoerd. De belangrijkste:
- Er is een onderscheid aangebracht tussen de eerste, meest heftige, fase van de fakkelbrand en de daarop volgende stabiele fase
- De effectberekeningen zijn uitgevoerd met de nieuwste versie van TNO Effects
- Diverse uitgangspunten zijn in overeenstemming gebracht met gegevens van Gasunie
Nieuwe scenariokaart Ketelwagen LPG- Wolkbrand/Gaswolkexplosie
Er is een scenariokaart gemaakt voor een Wolkbrand/Gaswolkexplosie scenario als gevolg van een ongeval met een ketelwagen LPG op het spoor. In deze kaart zijn de laatste inzichten verwerkt.
Bij een groot aantal scenariokaarten is nu ook de Effects rekenfile toegevoegd. Op termijn zal elke kaart hiervan voorzien worden.
In de slachtoffertabellen ontbreken slachtofferpercentages omdat er niet genoeg onderbouwing voor is. Er loopt een onderzoek om een betere inschatting te kunnen maken van de slachtoffers. In 2017 zal hier de focus op liggen.
Kaarten met LNG Bleve scenario’s zijn vernieuwd. Nieuw zijn de kaarten van propaanopslagtanks.
Kaarten die nu in ontwikkeling zijn scenario’s met LNG, chloortrein en hogedruk aardgas buisleidingen.
Nieuwe scenariokaart binnenvaarttanker LPG- Koude BLEVE
Er is een scenariokaart gemaakt voor een Koude BLEVE scenario als gevolg van een ongeval met een binnenvaarttanker LPG op het water. In deze kaart zijn de laatste inzichten verwerkt.
Nieuwe scenariokaart binnenvaarttanker LPG- fakkelbrand
Er is een scenariokaart gemaakt voor een ongeval met een binnenvaarttanker LPG op het water. In deze kaart zijn de laatste inzichten verwerkt.
Nieuwe scenariokaarten tankwagen benzine – plasbrand
Er zijn scenariokaarten gemaakt voor een ongeval met een tankwagen op de weg en bij een tankstation. In deze kaarten zijn weer de laatste inzichten verwerkt.
Nieuwe scenariokaart binnenvaarttanker benzine – plasbrand
Er is een scenariokaart gemaakt voor een ongeval met een binnenvaarttanker benzine op het water. In deze kaart zijn de laatste inzichten verwerkt.
Nieuwe scenariokaarten tankwagen & ketelwagen ammoniak – giftige wolk
Er zijn scenariokaarten gemaakt voor een ongeval met een tankwagen en ketelwagon ammoniak op de weg en spoor. In deze kaarten zijn weer de laatste inzichten verwerkt. De kaarten zijn daardoor iets anders van opzet dan de kaarten die hiervoor zijn gemaakt.
Nieuwe scenariokaart tankwagen LPG – fakkelbrand
Ook is er een scenariokaart voor een fakkelbrand ongeval met een tankwagen LPG op de weg. In deze kaart zijn ook de laatste inzichten verwerkt waardoor deze iets anders van opzet is dan de kaarten die hiervoor zijn gemaakt.
Wederom is een aantal kaarten aangevuld met een illustratie die het scenario uitbeeld. Voor de overige kaarten zijn deze nog in ontwikkeling.
De scenariokaarten zijn ook voorzien van een ‘laatste update functie’. Bovenaan iedere scenariokaart staat nu aangegeven wanneer deze voor het laatst is geüpdatet.
Een groot aantal kaarten is aangevuld met een illustratie die het scenario uitbeeld. Voor de overige kaarten volgt dit spoedig.
Het LEV (Laboratorium Externe Veiligheid) heeft in samenwerking met Anteagroup de Handreikingen “Bouwen binnen een invloedsgebied” opgesteld.
Deel 1: “Bouwen binnen het plasbrandaandachtsgebied (PAG) is biedt een praktisch handvat aan vergunningverleners, adviseurs van de brandweer en toezichthouders van het bevoegd gezag over de wijze waarop gebouwd kan worden binnen veiligheidszones en plasbrandaandachtsgebieden (PAG).
Deel 2: “De mogelijkheden van glas als beschermingsmiddel” is een onderzoek naar de mogelijkheden van glas als bescherming tegen explosies.
Beide delen zijn te vinden onder het tabje “Onderbouwing“.
Er is de afgelopen periode gewerkt aan een nieuwe opzet voor de scenariokaarten om deze beter te laten aansluiten bij wensen van de gebruiker. De meeste kaarten zijn inmiddels aangepast en opgesteld volgens deze nieuwe opzet. De overige zullen spoedig volgen.
Aangepast:
- Algemene beschrijving
- Uitgangspunten
- Effectafstanden
- Grafieken voor verschillende weertypes
- Grafieken voor verschillende gebieden
- Bestrijdbaarheid & Hulpverlening
- Lay-out
Aangepast:
- Afstanden in tabel hittestraling
- Lay-out
Aangepast:
- Tankwagen LNG – Fakkelbrand
- Tankwagen LNG – Plasbrand
- Effects 9.0.19
- Grafieken
- Lay-out
- Aanpassingen in uitgangspunten
nieuw:
- Ketelwagen benzine – Wolkbrand/Gaswolkexplosie (versie 08-07-2014)
Aangepast:
- Effects 9.0.19
- Grafieken
- Lay-out
- Aanpassingen in uitgangspunten
Aangepast:
- Totale update
- Lay-out gewijzigd
- Aanpassing in uitgangspunten
- Effect afstanden aangepast
- Aantal ringen teruggebracht van 4 naar 3
- Grafieken toegevoegd
Aangepast:
- Ketelwagen LPG – Warme BLEVE (versie 17-04-2014)
Nieuw:
- Ketelwagen LPG- Koude BLEVE (versie 17-04-2014)
- Ketelwagen LPG- Fakkelbrand (versie 17-04-2014)
- Ketelwagen LPG- Wolkbrand/Gaswolkexplosie (versie 17-04-2014)
Aangepast:
- Algemene beschrijving van het scenario is aangepast
- De uitgangspunten zijn aangepast
- De berekeningen zijn uitgevoerd voor weerstabiliteitsklasse D5 en F1,5
- De berekeningen zijn uitgevoerd voor drie verschillende geografische gebieden
- De effecten voor overdruk zijn berekend
Aangepast:
- Totale update n.a.v. doorontwikkeling
- Lay-out gewijzigd
- Aanpassing in uitgangspunten
- Berekeningen met Effects 8.1.3
- Effect afstanden aangepast
- Aantal ringen teruggebracht van 4 naar 3
- Grafieken toegevoegd